Δευτέρα 10 Απριλίου 2006

Τσιμέντο να γίνει!

Το είχα κάνει post και πριν από μερικούς μήνες.

Ήλπιζα ότι κάτι θα αλλάξει - τόσο αφελής είμαι - και θα ανατραπούν τα σχέδια που κάνουν λόγο για τσιμεντοποίηση μιας έκτασης η οποία υποτίθεται ότι προοριζόταν για μητροπολιτικό πάρκο, το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη!

Φευ!

Η Αθήνα δεν έχει χώρους πρασίνου, κάθε αλάνα, κάθε οικόπεδο, κάθε ελεύθερος χώρος ο οποίος τσιμεντοποιείται είναι έγκλημα κατά των κατοίκων της πολύπαθης πρωτεύουσας, μιας από τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ευρώπη!

Ας αναλογιστούμε όλοι και κυρίως οι κρατούντες ότι η Αθήνα δεν έχει ανάγκη από νέες πολυκατοικίες, δεν έχει ανάγκη από νέα εμπορικά κέντρα, δεν έχει ανάγκη από περισσότερο τσιμέντο, δεν έχει ανάγκη από περισσότερη οικιστική και εμπορική αξιοποίηση, αλλά έχει ανάγκη από ανάσες οξυγόνου, από πράσινο, από ελεύθερους χώρους, έχει ανάγκη από ζωή!

Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, αν και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για αυτό.

Προς ενημέρωση, το άρθρο της Ελευθεροτυπίας

www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=70844392,76760424,84650728,95369576

7 σχόλια:

Dimitris Nikolsky είπε...

Η τσιμεντοποίηση δεν είναι πάντα κακή. Θα γίνω λίγο αιρετικός. Συμφωνώ στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει "οικιστικός παράδεισος" όπως έχει σχεδιαστεί να γίνει αλλά από την άλλη πλευρά να δούμε τι καλό και χρήσιμο μπορεί να διαμορφωθεί εκεί. Αυτά περί " του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στην Ευρώπη" και όλα αυτά περί καλύτερου και μεγαλύτερου με τρομάζουν. Και το χριστουγιεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα το λέγανε το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Μακριά από τα μεγάλα και τα "τρανά".

Συγκερκιμένα, όσο αφορά το χώρο του ελληνικού θα υιοθετήσω την άποψη που από χρόνια έχει εκφράσει και υποστηρίζει ο Κώστας Καβαθάς,(4 τροχοί) ότι στο χώρο του ελληνικού πρέπει να γίνει χώρος για τους αερομοντελειστές, για τους ερασιτέχνες της "πτήσης". Δεν μπορεί να καταστραφεί ένα αεροδρόμιο προς χάρην ενός πάρκου. Δηλαδή όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα μικρά αεροπλάνα δεν έχουν πουθενά θέση? Οι hobbistes ρε παιδιά? (θα γεμίσουν τις καφετέριες?)Τι πάει να πεί όλο θα γίνει πάρκο? Μπορεί να συνδυαστύν έστω και τα δύο. Πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα, το ιδανικό είναι: Πίστα Formula 1 στο ελληνικό τώρα. Και να αφήσουν τις κοροιδίες. Υποθέτω και αυτοί που μένουν εκεί στα Νότια προάστεια θα θέλουν μόνο πάρκο. Αυτοί οι πολίτες θα θέλουν μόνο πάρκο, οι άλλοι στα βόρεια να φτιάχνουν μονοδρομήσεις που να αποτρέπουν να πλησιάζει κάποιος "ξένος" και όλοι οι άλλοι να τρώνε τα σκουπίδια. Μωρέ μπράβο ισονομία...

Θέμα ανοίχτηκε και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Πάντως δυστυχώς, η προκύρηξη για ήπια οικιστική ανάπτυξη στο ελληνικό έχει ήδη δημοσιευθεί.

Τζων Μπόης είπε...

Η Αθήνα αγαπητέ Δημήτρη, αν είχε την πολυτέλεια μεγάλων ανοιχτών χώρων πρασίνου, αν είχε ελεύθερους χώρους και δεν κόντευε να βουλιάξει από το τσιμέντο θα μπορούσα να συνυπογράψω την άποψή σου. Όμως δεν μπορούμε να μετατρέψουμε έναν από τους μοναδικούς μεγάλους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει για να ικανοποιηθούν τα συντεχνιακά αιτήματα κάποιων χομπιστών, π.χ. αερομοντελιστών. Για πίστα formula 1 υπάρχουν κι άλλες περιοχές εκτός Αθηνών, σου υπενθυμίζω ότι στην Πορτογαλλία η πίστα δεν βρίσκεται στην Λισσαβώνα, ούτε και η νεότευκτη πίστα της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται μέσα σε πυκνοκατοικημένη οικιστική περιοχή.
Πράσινο χρειαζόμαστε και ελεύθερους περιποιημένους χώρους.
Επίσης θα ήθελα να σου πω ότι κατοικώ αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα από τον χώρο του Ελληνικού, άρα το αίτημά μου δεν είναι τοπικιστικού χαρακτήρα, με άλλα λόγια το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να μην με άγγιζε καν. Πάντως το θέμα είναι όντως μεγάλο και αρκετά αμφιλεγόμενο.
Όσο για τις αιρετικές απόψεις - όπως η δική σου -αυτές είναι ιδιαίτερα υπρόσδεκτες εδώ.

Dimitris Nikolsky είπε...

Τι δύναμη συντεχναική να έχουν οι αερομοντελιστές, armiriki? Απλοί καθημερινοί άνθρωποι είναι που λατρέουν τη φύση περισσότερο από κάτι δήθεν οικολόγους.

Το πράσινο είναι ωραίο, συμφωνώ σαν ιδέα. Θέλουμε όμως και κάτι λειτουργικό και χρήσιμο. Το να καταστρέψουμε ένα αεροδρόμιο για να γίνει χώρος πρασίνου και τότε(μιλάμε εδώ να δείς συμφέροντα) να πάρει αξία ακόμα περισσότερο η περιοχή εκεί κάτω..δεν νομίζω να είναι και το καλύτερο.

Το πόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή είναι το ελληνικό και οι γύρω δήμοι επέτρεψέ μου να αμφιβάλω. Ο χώρος εκεί είναι ο ιδανικός,(όπως έχει υποστηριχθεί από ειδικούς)για κατασκευή πίστας Formula 1. Θα ενισχύσει οικονμικά τον τόπο, θα δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ακόμα και οι "αγριεμένοι" θα έχουν χώρο να κάνουν τις κόντρες τους.

Λοίπον πράσινο μεν αλλά όχι μόνο. Όσοι έχουμε δει αντίστοιχες πίστες στο εξωτερικό ξέρουμε ότι οι πίστες formoula 1 ομορφαίνουν το τοπίο.Όλα μπορούν να συνδυαστούν αλλά μην ακούω για μητροπολιτικά πάρκα και άλλα τέτοια. Πάντος η διαφωνία μου δεν έχει να κάνει με 'σενα.

Λαμπρούκος είπε...

Όλα είναι τόσο ίδια σε αυτή τη χώρα. Οι ίδιες διαβεβαιώσεις χρόνια τώρα...

Τζων Μπόης είπε...

Δημήτρη, προτιμώ το πράσινο, το οποιοδήποτε πράσινο από μια πίστα, από ένα «πάρκο» με εμπορικά κέντρα, από οικιστική «αξιοποίηση». Θέλω να υπάρχουν ανάσες ζωής κι όχι άλλο κέρδος. Το αερδρόμιο το καταστρέψαμε αυτό είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, το έγκλημα έγινε, ας μη το ολοκληρώσουμε με ένα ακόμα μεγαλύτερο. Όσο για το πυκνό της δόμησης στα νότια προάστια, ασφαλώς και θα ξέρεις ότι δεν είναι βέβαια στην Κυψέλη, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για γίνει σαν κι αυτή ή να της μοιάσει, κι όταν επίσης λέμε νότια προάστια δεν εννούμε μόνο τα περιξ του αεροδρομίου, δηλ. Γλυφάδα, Ελληνικό, Άλιμος, αλλά και τα λίγο πιο πέρα, όπως το Π.Φάληρο, το οποίο είναι πλέον μνημείο κακογουστιάς και πυκνής δόμησης, είναι η Αργυρούπολη, η Ηλιούπολη και πάει λέγοντας. Μη όμως στα ονόματα «μητροπολιτικά» κι άλλα τέτοια πολιτικάντικα, ας μείνουμε στην ουσία και η ουσία είναι ότι ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί με γνώμονα όχι τόσο το ενχρήματο κέρδος αλλά το αύλο.
...και φυσικά η διαφωνία δεν είναι επί προσωπικού, διάλογο κάνουμε...

Marina είπε...

Καλημέρα σας.
Η ιδέα να γίνει πάρκο το παλιό αεροδρόμιο με βρίσκει αντίθετη. Εμείς οι Ελληνες απο ιδέες πρώτοι είμαστε. Πέσ τε πώς γίνετα πάρκο. Ποιός θα το φυλάξει? Πόσο νερό χρειάζεται για πότισμα? Στην αρχή η ιδέα θα λειτουργήσει. Μετά θα γίνει ότι έγινε και το πάρκο στο Δέλτα Παλ. Φαλήρου, εγκατάλειψη, σπασμένα παγκάκια, ναρκωτικά, καταυλισμοί αθιγγάνων, ηδονοβλεψίες κλπ.
Η περιοχή του Ελληνικού, απο την Λ. Βουλιαγμένης μέχρι την Ποσειδώνος είναι αραιοκατοικημένη, λόγω του θορύβου των αεροπλάνων και της κεροζίνης που μύριζε πολύ. Μικρά σπιτάκια με κήπο υπήρχαν. Τώρα κάπως αρχίζει η ανοικοδόμηση.
Κατά την γνώμη μου (είμαι κάτοικος Ελληνικού) ο τεράστιος όγκος μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Ενα μέρος να γίνει οικιστικό με πάρκα και κήπους, μικρά παρκάκια που εύκολα επιτηρούνται, ένα μέρος αθλοπαιδιές και ο κυρίως διάδρομος να διατεθεί για τους hobbistes των τηλεκατευθυνόμενων. Οχι όμως και της formula 1 γιατί κάνει φασαρία. Το τι θα γίνει όμως...θα δείξει.
Προβλέπω, μεγάλη πατάτα.

northaura είπε...

τι να πω πια ρε γαμώτη, τι να πούμε;