Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

No signal



Με εκείνους που λένε ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ», ακόμα κι αν διαφωνώ μαζί τους, ξέρω ότι μπορώ να κάνω μια κουβέντα, ξέρω ότι έχουν μια άποψη κι αυτή η άποψη μπορεί να έρθει δίπλα ή απέναντι από τη δική μου.
Δεν επιδιώκω να γεφυρώσω κάτι που δεν γεφυρώνεται, δεν επιδιώκω να χωρίσω κάτι που μοιάζει να δένει, επιδιώκω να κατανοήσω, να συζητήσω, ακόμα και να αντιπαρατεθώ. Αν δω ότι κάτι δεν με ενδιαφέρει, απλά δεν συμμετέχω, το αγνοώ εξαρχής, η συμμετοχή όμως δεν προϋποθέτει μόνο την παρουσία, επιβάλλει και την ενεργή δράση.

Το «ναι» ή το «όχι» σημαίνουν «ναι» ή «όχι», είναι μια θέση, είναι μια δήλωση, ακόμα κι αν είναι προϊόν άγνοιας ή παρανόησης, δεν παύει το «ναι» ή το «όχι» να ξεστομίζεται από ένα στόμα κι ο φορέας της λέξης να χρεώνεται με το ανάλογο τίμημα.
Tο «ναι» ή το «όχι» έχουν μια τιμή, ένα αντίκρυσμα, αγοράζονται και πωλούνται, είναι χρηστικά.

Τα «παρών» / «παρούσα», ή το «παραιτούμαι» και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή, πριν καν μιλήσω, πριν καν δηλώσω τι πιστεύω, τι υποστηρίζω, τι πρεσβεύω, τι ακριβώς σημαίνουν;

Όταν συμμετέχω σε επαγγελματικές συναντήσεις, όταν συνομιλώ με ανθρώπους, προσπαθώντας να βρω μια λύση, είμαι εκεί για να παίρνω θέση, πληρώνομαι ακριβώς γι αυτό το σκοπό, για να έχω άποψη κι όχι για να κάνω τη γλάστρα. Ουδέποτε έφυγα από συνάντηση δηλώνοντας ότι παραιτούμαι, ειδικά την κρίσιμη στιγμή και ουδέποτε δήλωσα «παρών», προσποιούμενος το αμπαζούρ, αφήνοντας τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Πως λοιπόν να συζητήσεις με έναν (έμμισθο) παρόντα χωρίς θέση, πως να συμπορευτείς με κάποιον που αναχωρεί πριν καν ξεκινήσει;

High risk - high return, λένε οι Αγγλοσάξωνες.

Εμείς πάλι εδώ πως τα καταφέρνουμε να προβάλουμε την μη θέση για άποψη, να μην δίνουμε σήμα, αλλά να επιτυγχάνουμε εκείνο το high return, αλλά το καθόλου risk;

14 σχόλια:

thinks είπε...

Είναι η διαφορά πχ., όπως του αστρονόμου από τον αστρολόγο. Ο αστρονόμος λέει τι νομίζει ακριβές και παίρνει το ρίσκο να λέει και μπούρδες, και τον πιστεύεις άμα θες. Ενώ ο αστρολόγος λέει εκείνα που θέλεις να ακούσεις και έτσι ταυτίζεσαι πιο ευθέα μια και σου δίνει ότι συμμετέχεις σε κάτι που είναι ακριβώς αυτό που θέλεις. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που θέλεις κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας είναι να δώσεις δυό μούντζες, να παραιτηθείς από αυτή την πραγματικότητα και να έχεις την ψευδαίσθηση ισχύος. Οι παραιτούμενοι βουλευτές παίρνουν μαζί τους όλους όσους δεν έχουν τα κότσια να είναι επαναστάτες. Αλλά θα ήθελαν.

Άνευ Χαρτοφυλακίου είπε...

Ευθυνοφοβία.
Με μία λέξη τα λες όλα.

scarlett είπε...

όλα ξεκινουν και τελειωνουν απο το γεγονος ότι η Πολιτικη ειναι επαγγελμα και μαλιστα ισοβιο στην Ελλάδα.
χειροτεροι δημοσιοι υπαλληλοι απο αυτους δεν υπαρχουν

Τζων Μπόης είπε...

Δημήτρη, δεν νομίζω ότι πρόκειται περί επαναστατικής συμπεριφοράς, τουναντίον μάλιστα.
Νόμιζαν κι εκείνοι όπως πολλοί σε αυτό τον τόπο ότι το να μην παίρνεις αποφάσεις δεν έχει ρίσκο, όταν βρέθηκαν προ των ευθυνών, άλλοι ψέλλισαν αμήχανα "παρών" κι άλλοι λάκισαν από το καράβι πριν ξαναβρεθούν στην ίδια μοίρα.
Καμία επαναστατικότητα, ούτε καν επίδειξη της στοιχειώδους ευθύνης του ρόλου τους.

Τζων Μπόης είπε...

Άνευ Χ.,

Το έθεσες πολύ σωστά.
Σε μερικούς μάλιστα και έμμισθη ευθυνοφοβία από πάνω.

Τζων Μπόης είπε...

Scarlett,

Ακόμα κι αν το έβλεπαν ως επάγγελμα, θα έπρεπε να επιδείξουν έστω κι έναν στοιχειώδη επαγγελματισμό.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Αν ήταν πολλοί σε αυτόν τον τόπο που πίστευαν (ίσως και να πιστεύουν ακόμα) ότι τα χρήματα τα φέρνει ο πελαργός, τότε δεν μου κάνει εντύπωση εάν και μερικοί πολιτικοί θεωρούσαν ότι η πολιτική είναι απλά βόλεμα.
Έτσι, τη "μη θέση" μερικοί την έχουν αναγάγει σε άποψη πολιτική και επιβιώνουν πολιτικά με αναμάσημα μιας πολύ συγκεκριμένης ρητορικής και στάσης.
Κάποιοι από αυτούς θα ξαποστάσουν ώστε να καταλαγιάσει και ο κουρνιαχτός και μετά θα μηρυκάζουν τα ίδια και χειρότερα, ενώ θα προβάλλουν την "μη θέση" σαν πιστοποιητικό αντίστασης, στο ήδη ανύπαρκτο πολιτικά βιογραφικό τους.
Φυσικά βρίσκουν και τα κάνουν.

thinks είπε...

Συμφωνώ. Ο τρόπος που εξέφρασα το ίδιο που είπες και εσύ, ήταν να τους αποκαλέσω "αστρολόγους" αντί για "αστρονόμους" μια και δεν έκαναν τίποτα αλλά αυτά που δεν έκαναν έδωσαν σε πολλούς ομοίους τους εκτός Βουλής το παράδειγμα ότι "κάτι σήμαινε" η παραίτηση... Συνήθως η παραίτηση υποβάλλεται από ευθιξία, από αίσθηση ευθύνης, κλπ., και, όταν απλή δειλία ή αμηχανία εκλαμβάνεται από κάποιους λες και ήταν κάποια ευαισθησία ευθύνης, δίνει παραδείγματα που απλά προωθούν τους ομοίους τους...

Τζων Μπόης είπε...

Πολύ σωστά Δημήτρη,
Έχουν μπλεχτεί οι έννοιες και μάλιστα σε ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατεί ο αποπροσανατολισμός είναι ακόμα πιο εύκολο να κάνεις το μαύρο-άσπρο κι το άσπρο-μαύρο.
Δημήτρη, τουλάχιστον οι αστρολόγοι δεν υπόσχονται, βλέπουν τ΄άστρα και λένε τα δικά τους, όσοι τους πιστεύουν είναι δικό τους θέμα, οι πολιτικοί υπόσχονται βλέποντας τ΄αστρα...
Προτιμώ τους αστρολόγους :)

scalidi είπε...

Πολύ καθαρά και ξάστερα τα λες...

Τζων Μπόης είπε...

Να προσθέσω λοιπόν και τη δική σου ψήφο Σταυρούλα;
Πίστεψέ με, εγώ θα σε σώσω, εφόσον βέβαια κι εσύ θες να σωθείς, μη ταλαιπωρηθώ τζάμπα και βερεσέ, περιμένουν κι άλλοι στην ουρά :)

scalidi είπε...

Δώσε και σώσε κι εσύ. Τι να κάνεις;

teleytaios είπε...

Δυστυχώς Τζων Μπόη, έχουμε ξεχάσει το ρόλο μας σχεδόν όλοι εδώ στην Ελλάδα. Πληρωνόμαστε για να φέρουμε εις πέρας ένα έργο, αλλά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ρίχνουμε τις ασπίδες και τρέχουμε να κρυφτούμε κάτω από την ποδιά της μαμάς... Εκείνο το Ή ταν ή επί τας μοιάζει τόσο μα τόσο παλιό που δυστυχώς το ξεχνάμε.

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ευθυνοφοβία. Είναι απλώς έλλειψη ικανότητας σκέψης. Κι ανικανότητα αντίληψης των μελλούμενων. Είναι κάτι που είχα πει πριν μερικές μέρες, η επικράτηση των ασήμαντων στην πολιτική.

Την καλημέρα μου.

Τζων Μπόης είπε...

Τελευταίε καλησπέρα,

Οι τελευταίες δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων πολιτικών αποδεικνύουν ότι το Βασίλειο της Δανιμαρκίας είναι πολύ σάπιο και δυστυχώς αυτό το Βασίλειο δεν σταματά στον Έβρο και στην Κακαβιά, αλλά πολύ πιο πέρα από τα σύνορά μας.
Είναι πολλοί που παίζουν άσχημο παιχνίδι, αλλά όποιος παίζει με τη φωτιά μπορεί και στο τέλος να καεί.

Summertime Blues είπε...

πες μου τί είναι εστέτ
πολύ θέλω να μάθω.
καλό απόγευμα
καρναβάλι τώρα και ακόμη λίγες μερούλες!!