Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Humility


 
- Τα έχω ζήσει όλα φίλε μου...
- Τι έχεις ζήσει δηλαδή;
- Έζησα οικογένεια, παιδιά, χρήματα, ταξίδια, γύρισα τον κόσμο, έφυγα από το χωριό μου φτωχός και έφτιαξα όνομα, με ξέρουν πλέον και με σέβονται, βοήθησα κόσμο, τους έδωσα δουλειά, ψωμί να φάνε, περπατάω στο δρόμο και λένε με θαυμασμό: να ο τάδε και μου σφίγγουν το χέρι, έζησα να γνωρίσω ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους, έζησα για να πηδήξω και μερικές γκόμενες, ναι, το χόρτασα κι αυτό, έζησα τη φτώχεια, έζησα όμως και την πολυτέλεια, γνώρισα την παρακμή, γεύτηκα την ακμή, ήταν χρόνια δύσκολα αλλά και όμορφα, ρούφηξα τη ζωή, απόκτησα ότι ζήλεψα, σπίτια, αυτοκίνητα, έζησα ότι θέλησα, πέρασα καλά τελικά, είμαι γεμάτος φίλε μου, είμαι χορτασμένος...είμαι πλήρης…
- Ξέχασες όμως την αγάπη...αυτή δεν την έζησες;

10 σχόλια:

scarlett είπε...

Καλημερα Τζων Μποη, αυτο υο συννεφιασμενο κυριακατικο πρωινο!

Ίσως η αγαπη να ηταν μεσα σε όλα τα προηγουμενα. Ισως παλι οχι..
Πιστευω ομως πως ενω η αγαπη δημιουργει μια καποιας μορφης πληροτητα, διχως αυτην σαν κατι βασικο να λειπει και ας εχεις κατακτησει τον κοσμο

Άνευ Χαρτοφυλακίου είπε...

Καλημέρα Τζων,

Σε πολλούς ανθρώπους η αγάπη θεωρείται αυτονόητη, ίσως βέβαια να μην την αναφέρουν γιατί βάζουν πιο πάνω ζητήματα ισχύος και δύναμης, ίσως προτιμούν το show off...
Humility λοιπόν...

υ.γ.: Πολύ ωραία η επιλογή του μουσικού κομματιού. Ο Wim Mertens είναι μαγευτικός.

Τζων Μπόης είπε...

Καλημέρα Scarlett,

Πριν καθιερωθεί το 6ήμερο και μετά το 7ήμερο, ας χαιρόμαστε τις Κυριακές μας, όπως κι αν είναι...

Ίσως η λανθάνουσα γλώσσα ώρες ώρες να λέει την αλήθεια...αν δεν αναφέρεις κάτι είναι μάλλον γιατί δεν έχει τόσο σημαντική θέση στη ζωή σου...

Καλή Κυριακή επίσης

Τζων Μπόης είπε...

Καλημέρα Άνευ,

Ναι, ολίγον show off και "ξέρεις ποιος είμαι και τι έχω ζήσει", έπαρση και προσπάθεια να επιβάλλεις την άποψή σου με όπλο τη "γεμάτη" σου ζωή...

Καλή Κυριακή επίσης

thinks είπε...

Η αγάπη είναι μια εκπλήρωση και συμπλήρωση προσωπική, υποκειμενική, που δεν μπορούμε να την γενικοποιήσουμε με ένα προσδιορισμό, και προ παντός δεν μπορούμε ποτέ να την προγραμματίσουμε, να την περιμένουμε, να την αποδείξουμε, ή να την επιδείξουμε. Ο κάθε άνθρωπος κοιτώντας την ζωή ενός άλλου θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα βάση του δικού του συστήματος κατανόησης και αξιολόγησης συναισθημάτων.

Ως εκ τούτου, εγώ θα έλεγα ότι αν κάποιος άνθρωπος μιλούσε για την αγάπη που ο ίδιος ένοιωσε στην ζωή του, αυτό θα ήταν showing-off.

Τι πράξεις έκανε και που πήγε και που βρέθηκε ένας άνθρωπος είναι γεγονότα, και τα δέχεται κάποιος τρίτος, για αυτό το άτομο, ως έχοντα συμβάλει θετικά, αρνητικά, ή ουδέτερα.

Τι αισθάνθηκε ένας άνθρωπος, και γιατί, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ή να γενικοποιηθεί σαν ποσότητα, άρα είναι άνευ πραγματικού νοήματος. Γι αυτό και θα ήταν μάταιο show-off και lack of humility να το αναφέρει κανείς για τον εαυτό του.

Καλή σου Κυριακή John Boy :-)

Τζων Μπόης είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη, είναι showing off να μιλάς για την αγάπη κι όχι για το Πόρσε Καγιέν που πήρες;
Είναι επίδειξη να μιλάς για συναισθήματα κι όχι για το σπίτι με πισίνα που έφτιαξες;

Η αγάπη όπως και να την ονομάσεις, με οποιοδήποτε κώδικα να την ερμηνεύσεις είναι το ανώτερο συναίσθημα.
Μπορεί να μην είναι εύκολο για κάποιον να την εξειδικεύσει στο πρόσωπο ή σε μια κατάσταση που έζησε, αλλά μια κουβέντα αποστειρωμένη από αναφορά σε συναισθήματα, αλλά αντιθέτως μια απαρίθμηση "κατορθωμάτων" και απόκτησης υλικών αγαθών είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη lack of humility.

Καλή Κυριακή στα όμορφα ψηλά βουνά σας :)

thinks είπε...

Τζων Μπόη μου, φυσικά είναι showing-off να μιλάς για την πόρσε καγιέν σου (εκτός αν μιλάς σε κάποιον του οποίου το δεύτερο αυτοκίνητο για το Σαββατοκύριακο είναι μια φεράρι -εκτός αν ο ένας είναι Έλληνας γιατρός και ο άλλος Έλληνας πολιτικός, οπότε έπρεπε να δημευτούν και των δύο τα αυτοκίνητα -ή, αν είναι Έλληνες επιχειρηματίες, στο τέλος, θα τα πάρει πίσω η τράπεζα στην οποία τα χρωστάνε). Και το να το οδηγείς και μόνο στον δρόμο μπορεί να θεωρηθεί showing-off. Το θέμα είναι το πλαίσιο, το ύφος και το περιβάλλον της συζήτησης. Στο παράδειγμά στην απάντηση που μου έγραψες, το ύφος σίγουρα είναι showing-off. Αλλά το αυτοκίνητο και τα αγαθά, γενικά, είναι χειροπιαστά.

Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα, που δεν είναι χειροπιαστό, που για τον κάθε άνθρωπο σημαίνει κάτι το διαφορετικό, και αφορά διαφορετικές έννοιες (αγάπη προς ιδέα ή άνθρωπο, πλατωνική, βιβλική, με ή χωρίς σεξ, αγάπη που ανταποδίδεται ή όχι, αγάπη προς το ταίρι, ή τους γονιούς, τους φίλους, ή τα παιδιά... κλπ...)... Το να έλεγα "αγαπώ", στα αυτιά του ακροατή μου θα ερμηνευόταν με τον τρόπο που εκείνος αισθάνεται την έννοια της αγάπης, όχι απαραίτητα όπως την αισθάνομαι εγώ... Η αγάπη είναι κάτι που γεμίζει και καθορίζει την ύπαρξη, τον χαρακτήρα... τις πράξεις. Θα ήταν όμως άραγε σωστό να συνδυάσουμε την δική μας κατανόηση του χαρακτήρα, των λεγομένων και των πράξεων ενός ανθρώπου με την δική μας απόδοση του πως η αγάπη όπως την καταλαβαίνουμε εμείς θα έπρεπε να τον έχει επηρεάσει στα λεγόμενά του και στις πράξεις του;

Συμφωνώ με την Scarlett ότι "Ίσως η αγαπη να ηταν μεσα σε όλα τα προηγουμενα. Ισως παλι οχι.". Εγώ θα το ένοιωθα, το αν υπάρχει, από την έκφραση και τον τόνο της φωνής εκείνου που είπε αυτά που έγραψες, και από το πλαίσιο στο οποίο τα έθετε. Απ' όλους μας μόνο εσύ τον άκουσες και τον είδες να μιλάει, οπότε δέχομαι απόλυτα την ενστικτώδη σου ερώτηση/απάντηση στα λεγόμενά του, στην συγκεκριμένη περίπτωση ως παρατήρηση ισχύουσα για την περίπτωση.

Απλά λέω ότι γενικά η αγάπη, και το αν και πως την ένοιωσε και την νοιώθει ένας άνθρωπος, δεν νομίζω να είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί ή να αξιολογηθεί... και εγώ τουλάχιστον δεν θα την έβαζα ποτέ σε λίστα της ζωής μου ανάμεσα σε πράγματα χειροπιαστά ή γεγονότα, γιατί, στην δική μου αντίληψη θα ήταν showing-off...

Αγαπητέ μου Τζων Μπόη τα βουνά μας επιτέλους δέχτηκαν φθινοπωρινή βροχή και πρασίνισαν όλα πάλι, κι είναι χαρά θεού. Ένας παράδεισος, όπως πάντα... ευχές για την εβδομάδα, για ειρήνη και χαρά, πάντα :-)

Τζων Μπόης είπε...

Δημήτρη, είναι αλήθεια ότι μόνο εγώ ήμουνα παρών στη συγεκριμένη κουβέντα, οπότε αυτό που εισέπραξα ήταν ένα showing off ζωής, από το οποίο απουσίαζε το συναίσθημα και το humility.
Δεν θα κατηγοριοποιούσα την αγάπη όπως το θέτεις εδώ.
Η αγάπη ως έννοια είναι μία, τα υπόλοιπα είναι απλά οι εκφράσεις της.
Επίσης, για μένα η αγάπη υφίσταται μόνο όταν είναι "χειροπιαστή", όταν εκδηλώνεται κι όταν μπορεί να περιγραφεί είτε με πράξεις, είτε με έργα, είτε και με τα δύο.
Το να ασιθάνομαι κάτι, αλλά να το κρατώ μόνο για μένα, δεν το θεωρώ αγάπη.
Αλλά εδώ μιλάς με έναν Αιγόκερω που τα πράγματα τα βάζει και τα ορίζει, κακώς ή καλώς, μέσα σε ένα συγκεκριμένo πλαίσιο συμπεριφοράς :)

Εμείς πάλι εδώ ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι μέσα σε ένα πολύ βαρύ χειμώνα.

Καλή εβδομάδα επίσης :)

thinks είπε...

Δεκτά όλα από έναν confirmed Τοξότη!
...και ευχές να φύγει γρήγορα η βαρυχειμωνιά!

Τζων Μπόης είπε...

Η βαρυχειμωνιά ήρθε για να μείνει.

Εφεξής, θα ψάχνουμε μόνο τις χειμωνιάτικες λιακάδες, σύντομες, ευχάριστες μα και απατηλές...

(υ.γ.: καλοί άνθρωποι και οι Tοξότες :) )