Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιανού είσαι εσύ;

Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι οι νεοέλληνες κατάγονται απευθείας από τους αρχαίους Έλληνες, ότι δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα φυλετικές προσμίξεις (ή έστω αμελητέες, πάντως όχι τόσες ώστε να αλλοιώσουν τη φυλή) κι ότι το αρχαιοελληνικό αίμα ρέει καθαρό στις φλέβες και των νεοελλήνων. Υπόθεση εργασίας μεν, πραγματικότητα για κάποιους άλλους δε.
Δεχόμενος ως γεγονός ότι σε κάθε κοινωνία υπάρχουν οι επιφανείς, οι σοφοί και οι ενάρετοι, αλλά υπάρχουν και τα λαμόγια, οι απατεώνες, οι δοσίλογοι και οι ψεύτες, θεωρώ ότι ένας μέρος των αρχαίων Ελλήνων - μικρό ή μεγάλο – ανήκει και στην δεύτερη κατηγορία. Παρόλα αυτά, κάποιοι και για δικούς τους λόγους, πιστεύουν ότι κατάγονται απευθείας, όχι απλά από τους αρχαίους Έλληνες , αλλά και από την ομάδα των ενάρετων και των επιφανών, ή τουλάχιστον αυτό υπονοούν, έστω και μη σκόπιμα.
Και καλά να δεχτώ ότι το dna παρέμεινε αναλλοίωτο - υπόθεση εργασίας δεν κάνουμε; - πως είναι δυνατόν να υποστηρίζω ότι είμαι απόγονος ενός Πλάτωνα, αλλά όχι ενός Εφιάλτη;  Ότι είμαι απόγονος ενός επιφανούς Αθηναίου, αλλά όχι απόγονος ενός δούλου, ενός αιχμαλώτου που βρέθηκε στην «υπηρεσία» του επιφανούς προγόνου μου, μετά από πόλεμο; Ενός «παρακατιανού» δηλαδή;  Ότι είμαι απόγονος ενός Αριστοτέλη, ενός Περικλή, ενός Μεγαλέξανδρου, αλλά όχι ενός λαμόγιου της εποχής, ενός απατεωνίσκου, ή ενός δοσίλογου; Αρχαίος ο ένας, αρχαίος κι ο άλλος, ενδεχομένως Έλλην ο πρώτος, Έλλην κι ο δεύτερος, το ίδιο dna o ένας, το ίδιο dna κι άλλος.
Άρα λοιπόν, την επόμενη φορά που θα επικαλεστούμε το αρχαίο αίμα που ρέει στις φλέβες μας, θα πρέπει να διευκρινίζουμε ότι είναι αίμα προγόνου ενάρετου και σοφού κι όχι απλά ενός οποιουδήποτε αρχαίου.
Ο Αρχαίος δεν ορίζει την υπεροχή, ο ενάρετος αρχαίος κάνει τη διαφορά (ανιχνεύεται όμως αυτό στο dna;)

2 σχόλια:

thinks είπε...

Εκεί που μπερδεύομαι είναι ότι, κατά την λογικότατη ανάρτησή σου, οι μελλοντικοί Έλληνες του 4500 θα καυχώνται ότι κατάγονται από εμάς και εμείς θα φαινόμαστε εκεί μαζί με τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, οπότε, λογικά πάντα, οι Αρχαίοι 'Ελληνες του 500 πχ, στην πραγματικότητα πρέπει να είχαν κατα"δανειστεί" (από την Δήλο φερ' ειπείν) και να θεωρούσαν τους πάντες βάρβαρους εκτός εαυτών... Μια στιγμή! ...κάτι μου θυμίζει αυτό... τέλος πάντων... Συμφωνώ με την ανάρτηση και αρχίζω πάραυτα την έρευνα στα ιστορικά βιβλία να βρω τον Αλέξιο τον Αθηναίο, γιατί γι' αυτόν δεν έχουν γράψει τίποτα που νά 'χω διαβάσει μέχρι τώρα...

Τζων Μπόης είπε...

Προβληματίστηκα κι εγώ σχετικά με την επιχειρηματολογία των μελλοντικών Ελλήνων, αναφορικά με την καταγωγή τους.
Αν καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκαν Έλληνες επειδή κρατούν από την δική μας γενιά, πως είναι δυνατόν αυτό να έχει λογική βάση, αφού η δική μας γενιά κρατάει από τους ενάρετους αρχαίους Έλληνες;
Όσο για τον Αλέξιο τον Αθηναίο, νομίζω ότι η ιστορία δεν θα γράψει περισσότερα ή και χειρότερα σε σχέση με τους «ομοτράπεζούς» του, ο ιστορικός του μέλλοντος εικάζω ότι απλά θα τους αναφέρει στις υποσημειώσεις .