Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Βουκουρέστι











Τις περισσότερες φορές, κρατώντας τη φωτογραφική μου μηχανή και παριστάνοντας τον Γιαπωνέζο, αισθάνομαι ότι η εικόνα που απλώνεται μπροστά στα μάτια μου είναι η αφορμή για να πατήσω το κουμπί.
Αυτή τη φορά όμως δεν κατάλαβα τι ακριβώς με έκανε να αναζητήσω εγώ την εικόνα εκείνη που θα κέντριζε το ενδιαφέρον μου για να φωτογραφίσω την πόλη αυτή.
Στην πραγματικότητα, αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε μιας σαφής εικόνα, παρά μονάχα μια επίπεδη, ατάραχη επιφάνεια πάνω στην οποία εναλλάσονταν προκλητικά δύο στοιχεία, το γκρίζο με το πράσινο, το πολύ γκρίζο με το πολύ πράσινο.
Προτίμησα να την φωτογραφίσω από ψηλά. Εάν την πλησίαζα φωτογραφικά πιο κοντά θα αισθανόμουν ότι, είτε την κολακεύω αδικαιολόγητα, είτε την «καταδικάζω» με τον ίδιο τρόπο.

Στάθηκα μόνο σε ένα της σημείο από κοντά, εκείνο το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της ανθρώπινης μεγαλομανίας και ματαιοδοξίας...
Το τεραστίων διαστάσεων κτήριο της τελευταίας φωτογραφίας ήταν κάποτε η κατοικία ενός ανθρώπου, ο οποίος νόμιζε ότι θα ζούσε για πάντα...

5 σχόλια:

scarlett είπε...

Καλημέρα Τζων Μπόη!

Αν και οι εικόνες είναι ωραίες, το ίδιο το μέρος δεν μπορώ να πω ότι με συγκινεί.
Πώς έκανες όμως φωτογράφιση από ψηλά;

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Τζων Μπόης είπε...

Το μέρος σου αφήνει μια "παγωμένη" αισθηση, έχει όλα τα στοιχεία για να το χαρακτηρίσεις όμορφο αλλά δυστυχως δεν μπορείς να το πεις έτσι.
Είναι από τα λίγα μέρη που έχω πάει στα οποία δεν μπόρεσα να εστιάσω κάπου ιδιαίτερα.
Όσο για την φωτογράφηση απο ψηλά, η πόλη διαθέτει εκοτοντάδες ουρανοξύστες βλέπεις ;)

Τζων Μπόης είπε...

Καλημέρα και σε σένα Scarlett... :)

Marina είπε...

Ψυχρό το μέρος, τα κτίρια σαν να βγήκαν απο κονσέρβα, ωραίο το πράσινο όμως δεν καλύπτει την απάθεια. Σαν να πάγωσε ο χρόνος. Αραγε ο κόσμος που περπατούσε, ήταν το ίδιο απρόσωπος, δεν υπήρχαν "ζεστά" μέρη, τουριστικά έστω που να ξυπνούν το ενδιαφέρον του φωτογράφου;
Ειναι η δεύτερη φορά που ακούω απο γνωστό ότι το Βουκουρέστι δεν αξίζει.

Τζων Μπόης είπε...

Μαρίνα, είναι ίσως η πιο πράσινη πόλη που έχω δει, στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πάρκα έκτασης όση μια ολόκληρη αθηναϊκή συνοικία, υπάχρουν λίμνες και ποταμάκια, οι δε λεωφόροι της πόλης θυμίζουν Παρίσι. Τώρα λες ότι αυτή η πόλη είναι εντυπωσιακή...όμως, τα κτίρια είναι σοβιετικού τύπου και τα παλιά κτήρια σε κακή κατάσταση τα περισσότερα, υπάρχουν γειτονιές που αποτελούνται από τεράστιες σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες.
Η πόλη δεν έχει τον παραμικρό τουριστικό προσανατολισμό.
Η γενική αίσθηση βγάζει μια παγωμάρα.
Όσο για τον κόσμο, είναι Βαλκάνια, με ότι αυτό σημαίνει, θετικά και αρνητικά.