Το έχω δηλώσει και στο παρελθόν. Έχω κληρονομικό χάρισμα!
Κάστανα πιάνω, σούπα γίνονται!
Βέβαια, σε αυτό εδώ το χώρο δεν έχω καμία πρόθεση να καταπιαστώ με τη μαγειρική, την οποία αγαπώ εξ απαλών ονύχων, ούτε βέβαια σκοπό έχω να κάνω τους υπόλοιπους ερασιτέχνες και επαγγελματίες μαγειρο-bloggers να αισθανθούν άσχημα με τη μαγειρική μου δεξιοτεχνία. Πρωτίστως αναφέρομαι στην φίλη Magica de Spell, αλλά και στον διασημότερο μάγειρα-blogger του διαδικτύου, τον Αθήναιο…άλλωστε για αυτό μέχρι στιγμής έχω δημοσιεύσει μόλις μία συνταγή, την…αρωματική κουνουπιδόσουπα (http://armirikia.blogspot.com/2006/01/blog-post_25.html) την οποία πρωτοδοκίμασα σε περσινό μου ταξίδι στη Βαυαρία.
Αφού λοιπόν ο χειμώνας μπήκε με κάπως άγριες διαθέσεις πριν από λίγες μέρες και μια και τα κάστανα εναγωνίως ζητούν να μπουν στη φωτιά, αποφάσισα να δημοσιεύσω μια guest star συνταγή, η οποία προέρχεται κι αυτή από τη Γερμανία και την οποία μου είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια φίλος μου Γερμανός.
Ο λόγος λοιπόν για την καστανόσουπα με την οποία έχω πειραματισθεί ποικιλοτρόπως. Μία εκδοχή της λοιπόν είναι και η παρακάτω:
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
· 100 γρ. βούτυρο (φρέσκο ασφαλώς)
· 2 καρότα κομμένα
· 2-3 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
· μία πρέζα κανέλα ή πιπέρι καγιέν
· μία πρέζα μοσχοκάρυδο
· 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
· 15 περίπου κάστανα καθαρισμένα
· Αλάτι
· Μαύρο πιπέρι
· 1 κούπα κρέμα γάλακτος
· 2 λωρίδες μπέικον
Για να εκτελέσουμε τη συνταγή ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
· Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμυδάκι στην κατσαρόλα με το βούτυρο.
· Ρίχνουμε τα καρότα και μόλις μαλακώσουν και πάρουν μυρωδιά από το βούτυρο και το κρεμμυδάκι, τα βγάζουμε όλα μαζί και τα περνάμε στο μπλέντερ.
· Βάζουμε τα (καθαρισμένα) κάστανα σε άλλη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό του κοτόπουλου και τα βράζουμε για 20 περίπου λεπτά. Ο χρόνος βρασμού βέβαια εξαρτάται από το πόσο μαλακά θα έχουν γίνει.
· Μόλις τα κάστανα μαλακώσουν αρκετά, τα ξανακαθαρίζουμε από τυχόν κομμάτια φλούδας που έχουν απομείνει και τα περνάμε από το μπλέντερ ώστε να γίνουν…αλοιφή.
· Ρίχνουμε κατόπιν τον πουρέ μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τον πολτό από το κρεμμυδάκι και τα καρότα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος. Από πάνω αν θέλουμε ρίχνουμε σοταρισμένα κομματάκια από μπέικον.
· Πασπαλίζουμε με πιπέρι καγιέν ή και με κανέλα.
Αυτή λοιπόν είναι η συνταγή, δεν ξέρω αν θα δημοσιεύσω στο μέλλον άλλη (εδώ δεν ξέρω βέβαια αν θα συνεχίσω να συντηρώ το blog στο μέλλον, εγώ για άλλα, πιο dirty πράγματα είμαι ταγμένος), πάντως αυτό είναι ένα πιάτο το οποίο αγαπώ πολύ τις κρύες μέρες του χειμώνα με καλή παρέα πάνω από όλα και με συνοδεία του απαραίτητου, λυπαρού και ανθυγιεινού κοψιδιού στη σχάρα!
Το συνδυάζω πάντα με γλυκόπιοτο κόκκινο κρασί, ένα Αγιοργήτικο Νεμέας που είναι «βουτυράτο» ή έστω με ένα Ξινόμαυρο Νάουσας για ισορροπία στη γεύση.
...βρε τι κάνει ο εστέτ άνθρωπος για την ευζωία του!
10 σχόλια:
Μια χαρά τα πας και για "εν δυνάμη τσελεμεντές".
Δύσκολο βλέπω να τη δοκιμάζω τη καστανοσουπά σου...κάστανα ψητά ίσως.
Πάντως χωρίς κοψίδι και παϊδάκια δεν γίνεται τίποτα...Μου αρέσει που το βάζεις και σαν απλό συμπλήρωμα.
Δεν κάναμε κανένα γλυκό, μια πουτίγκα, με τον πουρέ καλέ μου J.boy.. :(
Δημήτρη, το κοψίδι δεν είναι το συμπλήρωμα, αλλά ο πρωταγωνιστής!
Κατερίνα, μα γιατί είσαι συντηρητική με τις γεύσεις;
Εγώ πάντως δεν είμαι για τα συμβατικά...
...και να σκεφτείς δεν έχω δώσει ακόμα συνταγή για πατσά!
Αυτό εννοούσα...Το κοψίδι πάντα είναι ο πρωταγωνιστής.Δεν του αρμόζει Β' ρόλος.
Το ξέρουμε ότι είσαι "grant" (και ουχί γκινιόλ),
και για το "dirty" συ είπας και γω μαζί σου.
Αλλά τόσο glam σαν και σε ποτέ, οπότε βάζω τους ντετζερέδες, βάζεις τα κάστανα απ'την φωτιά;
καλό μου peftasteri, ασφαλώς και τα βάζω τα κάστανα στη φωτιά, αλλά προς Θεού, μη μου ζητήσεις μετά να τα βγάλω!
Ω ναι, είμαι και glamourous ο βλάχος!
Mπαα απλά περνώ περίοδο ..δίαιτας και πάλι και γλυκά ονειρεύομαι!
- Α pro pos, το τραγούδι είναι στη διάθεσή σου, κερασμένο, In the cool of the day!
Ευχαριστώ Κατερίνα, είσαι καταπληκτική!
Τώρα να σου πω μες στο αποκαλόκαιρο που ζούμε εδώ με την καταπληκτική σημερινή λιακάδα και το χτεσινό ουζάκι στο Γιαλό μ' ένα Αιγαίο λίμνη στα χρώματα δειλινού, το κούκου που μου έκανε η συνταγή ευζωίας αγαπητέ αναβάλεται για τα μετόπισθεν του Χειμώνα!
Κι επείδή ακούω για αποχωρήσεις, καλοτάξιδος σε ότι αποφασίσεις, αλλά το να μείνεις είναι μια κάποια σκέψη που και σαν δεύτερη έχει την αξία της.
Καλό χειμώνα και με το καλό απαγκίστρωση απ' του βυθού τις ενασχολήσεις.
Ωραίο το αποκαλόκαιρο, αλλά πίσω έχει η Αχλάδα την ουρά που λεν΄ και στο χωριό μου.
Όσο για τις αποχωρήσεις, λέω να μείνω λίγο καιρό ακόμα, έχει κι ο βυθός τη γλύκα του
Καλό ΣΚ (πάντα μέσα στην ευζωία)
Δημοσίευση σχολίου