Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006

Θα κάνω σούπες για τα λόγια που΄πες

Ε, όχι πια!
Γράφει ο ένας συνταγές στο blog του, γράφει ο άλλος κι εγώ που το έχω το κληρονομικό χάρισμα κάθομαι και τους διαβάζω και μένω απαθής!
Τέλος! Ως εδώ ήταν!
Παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου και στέλνω την πρώτη μου συνταγή στο blog μου.
Κάτι Ματζίκες και άλλοι, ας μαζέψουν τις κουτάλες τους και ας κρυφτούν στις κουζίνες τους!
Ξεχάστε τα κεμπάπ και τα πιλάφια που ξέρατε από μένα - όσοι ξέρατε δηλαδή κι εύχομαι να μην είστε και πολλοί - άλλο προς Ανατολή δεν αλληθωρίζω…από εδώ και στο εξής οι αναφορές μου θα είναι στην εξευγενισμένη, δυτική κουζίνα.
Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατα ταξίδι μου στην Βαυαρία.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ένα πρώτο πιάτο το οποίο απόλαυσα στο πανέμορφο Regensburg, για το οποίο θα πω μια άλλη φορά, όταν θα έχω τα τουριστικά μου κέφια, τώρα δεν προκάνω, για την ώρα θα ναρκισσευτώ με συνταγές, αύριο με υπαρξιακές αναζητήσεις, μεθαύριο με τραγουδάκια και υπαρξιακές αναζητήσεις, παρα-μεθαύριο με συνταγές, υπαρξιακές αναζητήσεις, τα τραγουδάκια δώρο, ε, κάπως έτσι θα κυλήσει ο καιρός, στο κάτω κάτω για τι άλλο είναι ένα blog;
Το πρώτο λοιπόν πιάτο - ίσως και το τελευταίο; - που θα παρουσιάσω στο blog, είναι μια σούπα βελουτέ με βασικό υλικό ένα εξευγενισμένο, αρωματικό υλικό, γνωστό σε όλους μας.

Κουνουπιδόσουπα με αμύγδαλα

· 1 κουνουπίδι μέτριο, τις τούφες εννοείται
· 1 μικρή κούπα με ασπρισμένα αμύγδαλα
· 500 γρ.ζωμό κότας
· μερικές κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο

(μην ακούσω για βούτυρο, γιατί εγώ είμαι από την Πελοπόννησο και ξέρω κι από καλό λάδι)
· 1 μικρή κούπα κρέμα γάλακτος
· αλάτι, πιπέρι
· λίγο σχοινόπρασσο (το γνωστό μας καλέ chives που τρώγαμε και στο χωριό μας)

Σοτάρουμε ελαφρώς το κουνουπίδι.
Στη συνέχεια το βράζουμε μέσα στον αλατισμένο ζωμό της κότας μαζί με τα αμύγδαλα.
Αφού βράσουν καλά περνάμε το κουνουπίδι και τα αμύγδαλα από το μπλέντερ.
Αφού γίνουν πολτός τα ρίχνουμε μέσα στο ζωμό, ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγες κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο…βέβαια στη Βαυαρία βουτυράκι είχαν βάλει, αλλά εγώ τη θέλω με λάδι, μη το κάνουμε θέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε εκ νέου.
Ρίχνουμε πιπέρι και διακοσμούμε με κομματάκια σχοινόπρασσου,

Αυτό ήταν…μια απλή, γρήγορη και γευστική σούπα εκ Βαυαρίας.
Τώρα ειδικά που κάνει και κρύο είναι ότι πρέπει……αν θέλετε όμως ανοίξτε τα παράθυρα την ώρα που θα βράζετε το κουνουπίδι…είναι κρίμα ο γείτονας να μην απολαύσει το άρωμα της σούπας σας!

8 σχόλια:

alas είπε...

Τέλια!

:)

Αθήναιος είπε...

Α μπράβο! Είναι κ στις ΗΠΑ πολύ δημοφιλής συνταγή, προς στιγμήν σκέφτηκα να δώσω αυτην αλλά άντε να πείσεις τις κόρες τις ακαμάτρες να βράσουν κουνουπίδι...

Μμμμμ κουνουπιδόσουπες, Amin Maalouf... πολύ ωραία...

Αθήναιος είπε...

Θα σας κάνω λιστ στα μαγειρικά μπλογκ κ αυτο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που έχω κάνει σ'ανθρωπο στην μπλογκοσφαιρα.

John boy είπε...

αν σας πω πως μόλις διέκρινα μια ανεπαίσθητη υγρασία στην άκρη του αμυγδαλωτού ματιού μου, τι θα λέγατε;
μου δίνετε θάρρος αγαπητέ Αθήναιε να στείλω κι άλλες συνταγές.
Το είπα άλλωστε έχω το κληρονομικό χάρισμα και μάλιστα πολλές φορές γράφω συνταγές με την αυτόματη γραφή!
Αγαπητέ Αθήναιε με κακομαθαίνετε!
Ένας ειλικρινής και ταπεινός θαυμαστής σας!

peftasteri είπε...

καλό μου αρμυρίκι, η δυτική σου κουνουπιδόσουπα θα τιμήσει την κατσαρόλα μου οσωνούπω.
Είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχη όπως τόσες και τόσες συνταγές που μας δώρισες στο παρελθόν.

Για τις σούπες που'πες, σούπα κι ΄γω θα σου δωρίσω.
Εις αύριον τα σπουδαία...

John boy είπε...

μου τρέχουν ήδη τα σάλια...

emotional_anaemia είπε...

Ωρέ Αρμυρίκι, Καλά μας έκανες που την έγραψες τη σούπα. Αριστα!
Πήρες και τα εύσημα του Αθηναίου, δε σου λέγω τίποτις...


Για συνέχισε έτσι. Μόνο μια μικρή ένσταση έχω. Τη Βαυαρία διάλεξες για παράδειγμα εκλεπτύνσεως. Πιο βουκολικό μέρος της κατεξόχήν βουκολικής Γερμανίας, δεν έβρισκες? Τράβα καλέ κατά Πρωσσία μεριά. Στο Βερολίνο χτυπάει η καρδιά του class.
Της δε κουζίνας, στη Γαλλία, αλλά αυτό δεν χρειάζεται διευκρίνηση.

Περιμένω συνέχεια!!!

John boy είπε...

μας δε το ξέρεις ότι είμαι βου-κώλος;