Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Fast Track η ζωή εν τάφω

751,39 ευρώ.


Ιλιγγιώδες ποσό! Ο εν ισχύ κατώτατος μισθός στην Ελλάδα…


…πολλοί τον μίσησαν λίγοι τον απαρνήθηκαν…


Να κατέβει πιο κάτω ζητούν οι πιστωτές μας…


…αντέχει ο Έλληνας, έχει αποθηκεύσει λίπος σαν τις πολικές αρκούδες και θα την βγάλει για λίγο καιρό ακόμα, μετά μπορεί να ψοφήσει άνετα…


…κι όχι τίποτε άλλο, αλλά το ζευγαράκι τα παπούτσια σκαρφάλωσε στα 780 ευρώ...


28,61 ευρώ λείπουν…



Γαμώτο!




Ούτε για σάβανα!





5 σχόλια:

scarlett είπε...

πόσο ενδιαφερον θα ηταν να ζουσαν και οι 300 με το ιλιγγιωδες αυτο ποσο για μερικους μηνες...ετσι, για την εμπειρια

Άνευ Χαρτοφυλακίου είπε...

Τζων, όσο θα μειώνεται ο κατώτατος μισθός τόσο θα αυξάνεται η τιμή κάποιων αγαθών, καθώς ο πλούτος θα συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια, αυτό δε, είναι χαρακτηριστικό σε χώρες με εξαφανισμένη τη μεσαία τάξη.

Fast Track πείνα.

Καλημέρα μας!

Τζων Μπόης είπε...

@ Scarlett καλημέρα,
Είσαι πολύ επιεικής! Μερικούς μήνες; Χρόνια θα έλεγα εγώ και μάλιστα να ζουν και τις οικογένειές τους με αυτά και να πληρώνουν και τους φόρους τους, να μην διαμαρτύρονται και να υπομένουν αγόγγυστα τα καθημερινά χαστούκια, κι όχι 751,39 ευρώ αλλά τα ακόμα λίγοτερα που αξιώνουν οι δανειστές μας.
Δυστυχώς δεν θα έρθει αυτή η ημέρα, είμαι πεπεισμένος.

@ Άνευ Χ. καλημέρα,
'Ετσι! Όποιος έχει επισκεφτεί τριτοκοσμικές χώρες αντιλαμβάνεται ακριβώς αυτό που λες. Σε μια από αυτές, δεν θα αναφέρω σε ποια, είδα πάνω από μία φτωχογειτονειά να ίπταται το ελικόπτερο ενός μεγιστάνα - από τους πολλούς και νεόκοπους - της συγκεκριμένης και όχι πολυ μακρινής χώρας με την Ελλάδα. Όταν ρώτησα από που έρχεται και που πάει, μου είπαν ότι αυτό είναι το καθημερινό δρομολόγιό του, από την επιχείρηση στο σπίτι του, κάτι σαν Σύνταγμα - Εθνική Άμυνα με το μετρό, απλά πράγματα.

Fast Track ανέχεια λέω εγώ.

Jolly Roger είπε...

Οπως διαπιστωνει κανεις απο αυτο το λινκ αγαπητε Τζων Μποη, οι ισπανοι τον εχουν περιπου 100 ευρω μικροτερο (τον κατωτατο μισθο). Οι πορτογαλοι 300 ευρω μικροτερο, το ιδιο οι σλοβακοι και οι σλοβενοι.

Για να μην παρουμε τις χωρες εκτός ευρωζωνης, που εχουν μισθους κοντα στα 100 - 150 ευρω.

Δεν ειναι δυνατον να λεμε στους σλοβακους π.χ. "πληρωστε εσεις τα δικα μας χρεη" την στιγμη που εμεις βγαζουμε 750 ευρω και οι σλοβακοι μολις 317! Με τι μουρη ζηταμε τα λεφτα τους;
Για διπλωματικους λογους και μονο πρεπει να κατεβασουμετους μισθους μας πιο κατω απο τα 317 των σλοβακων.

Το προβλημα μας βεβαια ειναι το κοστος ζωης, οχι ο κατωτατος μισθος. Στην Ελλαδα εχουμε ψηλοτερο κοστος ζωης απο την Γερμανια και το καλυπτουμε με μισθους Σλοβακιας (εντος ολιγου). Αυτο ειναι αρρωστο.
Ακομα και με τους σημερινους ελληνικους μισθους των 750 ευρω, δεν δικαιολογειται τετοιο "υπεργερμανικο" κοστος ζωης.

Υπενθυμιζω εδω, οτι ναι μεν το κρατος μας ειναι υπερχρεωμενο, αλλα οι ιδιωτες οχι! Τα ελληνικα νοικοκυρια εχουν απο τα πιο χαμηλα (αν οχι το χαμηλοτερο) ποσοστο δανεισμου στην Ευρωπη.

Αφου λοιπον οι επισημοι μισθοι μας ειναι τοσο χαμηλοι και αφου δεν δανειζομαστε, πως ειναι δυνατον να ειναι οι τιμες ολων των αγαθων στο φεγγαρι;

Η προφανης απαντηση ειναι η παραοικονομια.

Το γιατι εχουμε ψηλοτερο κοστος ζωης απο την Γερμανια ειναι ενα πολυπλοκο κοινωνιολογικο φαινομενο. Θεωητικα, θα επρεπε να εχουμε 30% - 40% χαμηλοτερες τιμες σε ολα.
Πρακτικα, γιατι να μην βαλει ο εστιατορας, ο ξενοδοχος, ο υδραυλικος, ο γιατρος γερμανικες τιμες, αφου ξερει οτι οι ελληνες τα εχουν και θα του τα σκασουν; (θα το θεωρουν και κιμπαρικο απο πανω)

Τζων Μπόης είπε...

Πειρατή καλημέρα,

Συμφωνώ, είναι ανήκουστο να ζητάμε από κάποιους και ειδικά από λαούς π.χ. Σλοβάκους, να πληρώσουν για τα δικά μας λάθη, όπως ήταν επίσης δύσκολο για τους Ευρωπαϊκούς λαούς να σηκώσουν το βάρος της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της μετάβασης από το ανατολικό ολοκληρωτικό σύστημα στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, τα οποία είχαν κόστος, για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του ανατολικού μεταφέρθηκε η παραγωγή στα μέρη τους κι όχι μόνο αυτό. Επίσης δεν αναγκάζεται κανένας να ενταχθεί στο ευρώ. Εφόσον εντάσσεσαι σε μια οικογένεια οικειοθελώς, προφανώς προσδοκώντας κάποια οφέλη, οφείλεις, ηθικά τουλάχιστον, να σταθείς αλληλέγγυος σε κάποιο άλλο μέλος, πόσο δε μάλλον όταν έχεις ευνοηθεί από αυτή την πολιτική ένταξής σου σε αυτή, αυτό σαν γενική αρχή και δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες του εγχειρήματος.
Την ολοκληρωτική Γερμανική θεώρηση των πραγμάτων μπορώ ως ένα βαθμό να την κατανοήσω, οι άνθρωποι παντού στον πλανήτη έχουν τις ίδιες ανάγκες, οι λαοί όμως διαφέρουν. Αν ο κατώτατος μισθός πάει κάτω από τα 700 ευρώ και γίνει 600 ή 500, πάλι φτωχός θα ονομάζεσαι, κι αν το γάλα από 1.20 το λίτρο που κάνει σήμερα εδώ, πάει στα 80 λεπτά, πάλι δεν θα είσαι σε θέση να τα βγάλεις πέρα.
Οι λαοί διαφέρουν, ο Έλληνας επένδυσε το υστέρημά του σε ακίνητα, έφτιαξε σπίτια για τα παιδιά του, δεν έψαχνε τις προσφορές της Τui για τα Κανάρια νησιά, ούτε βγήκε πιο έξω από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, αυτά έγιναν μόνο κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Έλληνας ήταν δημόσιος υπάλληλος, μικροεπαγγελματίας, μικρομεσαίος, έπαιρνε το εφάπαξ, τα μάζευε σαν το μυρμήγκι, είχε μια σχετική σταθερότητα, στο κάτω σε μια μεσαία κοινωνία όπως η ελληνική, ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ είναι και πάλι χαμηλός. Λειτούργησε η παραοικονομία, ok δεκτό, παντού υπάρχει ακόμα και στις χώρες που αναφέρεις, απλά εδώ λειτουργούν ολιγοπώλια, στρεβλή οργάνωση της αγοράς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς. Επίσης, στις χώρες που αναφέρεις η δημόσια διοίκηση και οι υπηρεσίες λειτουργούσαν παραδοσιακά λίγο καλύτερα από ότι στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό το κάτι παραπάνω στον κατώτατο μισθό είναι το ελάχιστο premium που πλήρωνε το σύστημα για την κακή ποιότητα των εγχώριων δημόσιων υπηρεσιών.
Αν πέσει ο κατώτατος μισθός κάτω από τα ισχύοντα επίπεδα θα πρέπει να πέσουν αντίστοιχα και οι τιμές, αλλά με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και την ανυπαρξία ανταγωνισμού σε μια κατ΄εξοχήν εισαγωγική χώρα αυτό δεν είναι εφικτό.
Άρα, το δια ταύτα είναι η εσωτερική υποτίμηση σε τέτοιο σημείο ώστε να καθίσταται εύκολη η αρπαγή του υστερήματος των Ελλήνων από εγχώριους και αλλοδαπούς άρπαγες. Πρόκειται για αναδιανομή εισοδήματος και για συρρίκνωση του πιο δυναμικού μέρους της χώρας, δηλαδή της μεσαίας τάξης. Βραχυπρόθεσμα έχει όφελος για τους δανειστές, μακροπρόθεσμα οδηγεί σε απόλυτη εξαθλίωση των Ελλήνων, οι δανειστές και οι έχοντες απλά θα βρουν κάποια άλλη μπανανία για να ξεζουμίσουν, πάντα με την αρωγή ή έστω με την ανικανότητα των τοπικών ηγεσιών.
Η μείωση του κατώτατου μισθού μπορεί να είναι απλή ρητορική, εν τέλει.