Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Μαζί τον φάγαμε;



Παρατηρώντας το ψάρι της φωτογραφίας θα καταλάβεις εύκολα ότι πρόκειται για ένα καρχαριοειδές, ίσως ένα σκυλόψαρο.
Μέσα θα έχεις πέσει, αυτό είναι το εύκολο της υπόθεσης. Τα δύσκολα έρχονται μετά. 

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας ονομάζεται Καρχαρίας Προσκυνητής, ή Παπάς, ή Σαπουνάς.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι της υφηλίου μετά τον φαλαινοκαρχαρία και είναι το μεγαλύτερο ψάρι το οποίο κυκλοφορεί στα νερά της Μεσογείου.
Εντυπωσιακό!
Καρχαρίας όμως θα πεις, επικίνδυνο ον, έχεις δει και τα σαγόνια του καρχαρία, το ορίτζιναλ και τα σίκουελ κι έχεις τρομάξει, λογικό.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το να βρεις τον Σαπουνά στα νερά που κολυμπάς και εδικά στα νερά των ελληνικών θαλασσών είναι μάλλον πολύ σπάνιο, πολύ δε περισσότερο να αποτελέσει και κίνδυνο για τη σωματική σου ακεραιότητα, βλέπεις ο Σαπουνάς κολυμπάει σε μεγάλα βάθη και επίσης δεν έχει δόντια, σαρώνει τις θάλασσες και με το τεράστιο στόμα του πάντα ανοιγμένο φιλτράρει το νερό για να κρατήσει πλαγκτόν και μικροοργανισμούς, είναι ικανός να φάει τόνους τροφής καθημερινά, σίγουρα όμως όχι ανθρώπους. Επίσης, ο Σαπουνάς είναι πλέον ένα σπάνιο, απειλούμενο είδος και γι αυτό το λόγο προστατεύεται από διεθνή νομοθεσία.
Αυτό το υπέροχο, εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο και απειλούμενο ψάρι, από τα βαθιά νερά Αιγαίου βρέθηκε προσφάτως σε γνωστή ψαραγορά. Αιμόφυρτο, ανάμεσα σε βρώμικα τελάρα, σε σκουπίδια και σε περιέργους.
Αφού έμεινε για κάποια ώρα εκτεθειμένο στα μάτια των περαστικών, τεμαχίστηκε και πουλήθηκε στους πελάτες της Αγοράς.

Πέρασα κι εγώ τυχαία από εκεί, είδα πολλούς να το παρατηρούν, να λένε «μη σου τύχει και βρεθείς μπροστά του», προφανώς οι περαστικοί κολυμπούν συνήθως σε μεγάλα βάθη, τους καταλαβαίνω…
Εκείνη την ώρα σκέφτηκα ότι εάν από εκείνη την πολυσύχναστη αγορά περνούσε τη στιγμή εκείνη κάποια ή κάποιος γυμνός/ή, εάν περνούσε αγκαλιά ένα γκέη ζευγάρι, αν έστω κάποια κυρία κυκλοφορούσε με τα ελάχιστα που μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος, τότε το κοινό θα σκανδαλιζόταν, ίσως και να δημιουργούνταν επεισόδια, πάντως κάποιοι ή κάποιες θα ένιωθαν προσβεβλημένοι από μια ανάλογη εικόνα.
Στη θέα του πεθαμένου Σαπουνά, του απειλούμενου και προστατευόμενου είδους, ουδείς σοκαρίστηκε, είδαν, σχολίασαν, μπορεί να αγόρασαν και απήλθαν, η ζωή στην Αγορά δεν διαταράχτηκε, ίσα ίσα μάλιστα, μπορεί οι θάλασσές μας να έγιναν φτωχότερες, αλλά ο νεκρός, σπάνιος και άκακος Σαπουνάς αποτέλεσε μια ευχάριστη στιγμή, ένα όμορφο happening.

Με τι χαίρεται ο άνθρωπος τελικά...

15 σχόλια:

thinks είπε...

Μάλλον είναι αυτός;
http://en.wikipedia.org/wiki/Bluntnose_sixgill_shark

Κοίτα την προχειρότητα και τον ζεμαφουτισμό με τον οποίον το αφήσανε στα καφάσια. Και ούτε σκέψη να τον επιστρέψουν στην θάλασσα όταν το έβγαλαν και είδαν τι είναι. Κανονισμοί; τι είναι αυτό; Ηθική του να μην σκοτώσεις κάτι που δεν είναι συνηθισμένος ο κόσμος να τρώει; τι είναι αυτό;

Ποιός να σοκαριστεί με το ότι κοιτούσαν προστατευόμενο είδος. Αυτά δεν τα έχω ακούσει να τα παίρνουνε πολύ στα σοβαρά εκεί. Ούτε τα περί περιβάλλοντος. Πάντως έχω δει πολύ ανησυχία και σοκάρισμα όσον αφορά τους ψεκασμούς που γίνονται από τα αεροπλάνα που στέλνει η τρόικα για να μας ψεκάζουνε και να μην τους λέμε όχι...

Τζων Μπόης είπε...

Ο πολύς κόσμος μπορεί και να μην ξέρει ότι είναι προστατευόμενο κι απειλούμενο είδος, αλλά μπορεί να το φανταστεί, αυτά τα μεγάλα ψάρια δεν κυκλοφορουν όπως οι σαρδέλες στον αφρό.
Ο ψαράς όμως ξέρει και ξέρει πολύ καλά τι πάνεται στα δίχτυα του.
Ώρες ώρες η Αθήνα μου θυμίζει Καμπούλ με θάλασσα

thinks είπε...

"Καμπούλ με θάλασσα"
-Ρέστα!!!
-Ρεσπέκτ!

Οι Ταλιμπάν των ψεκασμών δεν ξέρουν ότι κρεμιέται από την ουρά, για να στραγγίσει, και για να μείνουν οι ίνες τεντωμένες; Έτσι όπως το ακουμπήσανε χάμω είναι και ανθυγιεινό και βλακώδες (ουδέν νεότερο από το ανατολίτικο μέτωπο). Κι' έπειτα ποιοί αγοράσανε; να φάνε; ξέρουν οι Αθηναίοι πως να μαγειρεύουν καρχαρία; Υποθέτω παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές από την Πίνδο, αχνιστό με σάλτσα σόγια, τσίλι, και ρίζι μπασμάτι;

Τζων Μπόης είπε...

μα το θέμα μας είναι έαν ξέρουν οι Αθηναίοι να μαγειρεύουν τον Σαπουνά;
Δηλαδή έαν τον έκαναν σούσι θα ήταν καλύτερα;

...όσο για την Καμπούλ με θάλασσα, είναι μάλλον στις επόμενες αναρτήσεις.
Θα δεις και θα κρίνεις

thinks είπε...

Δεν είναι βέβαια το θέμα το αν ξέρουν τι να το κάνουν. Αυτό πάει στο υστερόγραφο του παραλόγου (γιατί αγοράζουν κάτι που δεν έχουν ιδέα καν τι να το κάνουν, μόνο για να κάνουνε τους έξυπνους ή τους ...κοσμοπολίτες). Το θέμα είναι ότι σε άλλες χώρες θα είχε φάει πρόστιμο το μαγαζί και θα είχε κλείσει και προσωρινά μέχρι να το πληρώσει.

Αυτός ο κακομοίρης μάλλον δεν πιάστηκε σε δίχτυ αλλά σε μακρύ νήμα βάθους για τόνο ή ξιφία. Μόλις ο ψαράς το βλέπει υποτίθεται ότι πρέπει να κόβει το νήμα και να το αφήνει είτε ζωντανό είτε ήδη ψόφιο. Όταν όμως ξέρουν ότι θα το πάνε στην κεντρική και θα το αγοράσουν οι περίεργοι... και πρώτοι-πρώτοι οι αστυνομικοί (με έκπτωση)...

Αναμένω επόμενες!!

Τζων Μπόης είπε...

Το θέμα είναι ότι και να ήξεραν τι να το κάνουν ή πως να τον μαγειρέψουν, αυτό το ψάρι δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

Όσο για την ...Καμπούλ, stay tuned!

Jolly Roger είπε...

:-( (θλιψη)

Κυριως για το ζωο. Αλλά και για τους ανθρωπους.
Οι ανθρωποι που σκοτωνουν (ιδιως ενα ακακο ζωο) μαγαριζουν πρωτα απ ολα την ψυχη τους. Και μετα το περιβαλλον που ζουν.

Υ.Γ. Αναρωτιεμαι τι πιθανοτητες θα ειχε μια διεθνης καταγγελια.
Απο νομικη σκοπια, αυτος που προσπαθει να πουλησει προστατευομενο ειδος πρεπει να πηγαινει φυλακη - χωρις 2η κουβεντα. Και το κρατος που δεν φροντιζει να τον βαλει φυλακη, πληρωνει προστιμο.

Ποιο ειναι το μονο σημειο στο οποιο ποναει ο ελληνας; μην τυχον και του μενουν αδεια τα γυφτ σοπ και τα ρουμς του λετ το επομενο καλοκαιρι.
Πολυ θα ηθελα να τους κανω ολα αυτα τα καθαρματα να πονεσουν - πατωντας τα εκει ακριβως που ποναει.

Αν νομιζεις οτι μπορεις / θελεις να μου διαθεσεις τα στοιχεια που θα στηριζαν μια διεθνη καταγγελια, αναλαμβανω να οργανωσω αυτην την καταγγελια. Το μεηλ μου στην διαθεση σου.

thinks είπε...

Ναι! στο Υ.Γ. του κάπταιν!

Τζων Μπόης είπε...

Κάπταιν, εγώ μπορεί να θέλω να καταγγείλω αλλά και που θέλω τι βγαίνει;
Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για πλήθος πραγμάτων, προσφάτως και για την κακομεταχείριση προσφύγων.
Εδώ νυν Υπουργός αρνείται δικαίωμα συνανθρώπων μας για συμβίωση δια νόμου, μην τυχόν και θιγούν τα ιερά και όσια της παράδοσής μας...τι λέμε τώρα

που να καταγγείλεις και τι θα βγει, στο σκαμνί είναι πάντα η χώρα, ε και; ποιανού το αφτί ιδρώνει;
και ποιά τιμωρία επιβάλλεται από τη μη συμμόρφωση;

Jolly Roger είπε...

Τζων, αν μου δωσεις μερικες φωτογραφιες και μερικα στοιχεια, τα υπολοιπα τα αναλαμβανω εγω. Οχι τα δικα σου προσωπικα στοιχεια, αλλά την τοποθεσια της ψαραγορας (βαρβακειος; ), μερα, ωρα, ισως το ονομα του ψαρα (ταμπελα δεν ειχε στο μαγαζι του; ).
Οσο περισσοτερα στοιχεια, τοσο καλυτερα.

Δεν σκοπευω να παω σε διεθνη δικαστηρια. Αυτα ειναι για πολυ χοντρα πορτοφολια. Αλλα μπορω να κινησω αρκετα ζωοφιλικα σωματεια και να παροτρυνω(ουμε) τους επιδοξους γερμανους τουριστες να αποφυγουν την Ελλαδα.
Μπορει να "γεμισαμε" απο ρωσους και κινεζους τουριστες, αλλά τα επισημα στατιστικα στοιχεια τα δειχνουν αλλιως: πανω απο 20% των επισκεπτων και πανω απο 35% του τζιρου ειναι γερμανικης προελευσης.
Ο ελληνικος τουρισμος ζει και υπαρχει χαρη στα γερμανικα πορτοφολια.
Εκει θελω να πατησω αυτα τα ανδραποδα. Θελω να τους κοψω το εισοδημα - ειναι η μονη γλωσσα που καταλαβαινουν.

Δεν ξερω τι μπορω να καταφερω. Μπορει και μια τρυπα στο νερο. Αλλά οσο δεν προσπαθω, δεν προκειται και να μαθω τι θα μπορουσα να καταφερω.

Και οσο δεν αντιδραμε, τοσο περισσοτερο το Αιγαιο θα μετατρεπεται σε χαβουζα. Οσο δεν μιλανε οι σωστοι, τοσο θα αποθρασυνονται τα θρασιμια.

Μπορει το ψαρι να μη σε νοιαζει. Αλλά τι Αιγαιο θα παραδωσεις στα παιδια σου; Ενα Αιγαιο χωρις ψαρια; Μια νεκρη λεκανη με βρωμονερα;

thinks είπε...

Κάπταιν, εγώ βάζω εθελοντικά ιστοσελίδα, special registered domain, server, όλη την εργασία, σχέδιο πάνω σε ότι πεις, communications και maintenance. Just say the Word.

Τζων Μπόης είπε...

Κάπταιν, συγκινητική η προθυμία σου, αλλά δεν πρόκειται να με βρει συνοδοιπόρο.
Έχω άλλους τρόπους να διεκδικώ το δίκαιο και ουδεμία σχέση έχει ο δικός μου τρόπος με τούτο εδώ τον χώρο που μιλάμε.

Ήδη μαθαίνω ότι πέφτουν βαριές ποινές για κακοποίηση ζώων, για την κακοποίηση των ανθρώπων δεν ξέρω ποιος θα τιμωρηθεί, στη χώρα μου όμως δεν πρόκειται - εγώ προσωπικά - να κάνω το παραμικρό κακό, ήδη κάνει από μόνη της μεγάλο κακό στον εαυτό της, οι δικές μου δυνάμεις είναι ασήμαντες μπροστά στις δικές της.

Jolly Roger είπε...

Τζων, σεβαστο το θελημα σου και η αποψη σου.

Ξερεις που διαφερουμε;
Εσυ λες "δεν θελω να κανω κακο στην χωρα μου".
Εγω λεω "θελω να κανω κακο σε οσους καταστρεφουν την χωρα μου".

Εσυ αναφερεσαι στην χωρα σαν μια αφηρημενη εννοια, μια ιδεα. Για μενα "η χωρα" δεν υπαρχει.
Υπαρχει ο Κωστας, ο Γιαννης, ο Μητσος. Μερικοι ειναι καλοί (σαν ελογου σου).
Μερικοι ειναι καθαρματα.

Αυτους τους τελευταιους θελω να τους λιωσω. Οχι για να ευχαριστηθω ή για να ικανοποιησω καποια αγρια ενστικτα μου (που δεν υπαρχουν).
Αλλα σαν μορφη αμυνας. Αν δεν τους λιωσω, αυριο δεν θα εχω χωρα. Ηδη εχουν το πανω χερι και καταστρεφουν αβερτα. Μεχρι πότε;

Υ.Γ. Εχουν σχεση αυτα με οσα εγραφα τις προαλλες περι συλλογικης ευθυνης. Αν δεν δεχτουμε οτι φταιμε ολοι συλλογικα, τοτε οφειλουμε να ξεχωρισουμε τα καθαρματα απο τους σωστους.

Αυτην την στιγμη τα καθαρματα, σκεπαζονται (το ξερουν καλα το παιχνιδι) κατω απο μια συλλογικη κουβερτα που λεγεται "η χωρα μας" την οποια δεν θελουμε να βλαψουμε.

thinks είπε...

Να σου πω κάπταιν, από Αγγλία, Σουηδία και Αμερική, που γνωρίζω εγώ, τουρίστες δεν χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για ξέρουνε σε τι χαβούζα κάνουνε διακοπές ούτε για να καταλάβουνε σε τι μπινέδες πληρώνουνε τα ρουμ τους. Έρχονται γιατί είναι πάμφθηνα και γιατί θέλουν να δουν τη φύση και τα αρχαία --όχι τα παράσιτα. Εγώ είμαι τυχερός γιατί είμαι από την δικιά τους μεριά, μαζί τους, και δεν με βλέπουνε σαν Έλληνα, άρα μου μιλάνε ελεύθερα. Και ακούω γνώμες, κρίσεις και κριτικές που από ευγένεια δεν τις λένε στους Έλληνες. Στους Έλληνες χαμογελάνε. Οτιδήποτε έκανες στο εξωτερικό με αυτή τη φωτογραφία δεν θα τους έλεγες τίποτα που να μην το ξέρουν ήδη.

Αυτό που θα είχε αξία θα ήταν να πληρώνανε ένα καλό πρόστιμο οι ψαράδες και το ψαράδικο. Έχω τα μέσα με το Κόρπο Φορεστάλε εδώ :-) Το οποίο έχει ήδη γίνει πυρ και μανία σαν κι εσένα κι εμένα με την φωτογραφία. Όλο και κάτι θα μπορούσε να περάσει από το Κόρπο Φορεστάλε γραμμή στην ελληνική αστυνομία...

Και ο Τζων είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσει ότι το μπέστε σκύλοι αλέστε, κι αυτή η κατάντια, οφείλεται στο ότι δεν έχουν κανέναν να φοβηθούν οι σκύλοι. Δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο δικαιολογίες. Πάντα δικαιολογίες. Και μερικές δικαιολογίες που είναι τόσο καλές που περνάνε για αιτιολογίες.

Ίσως ο ψαράς να μπορέσει να καταλάβει ποιος πήρε την φωτογραφία και να μην θέλει ο Τζων να εκτεθεί. και αυτό λογικό και σεβαστό.

Όσον αφορά εμένα, αν ποτέ φωτογραφίσω κάτι τέτοιο θα έχεις και τα TIFF! Με υπογραφές και στοιχεία.

Marina είπε...

Αναγνώρισες το προστατευόμενο είδος στο άψυχο κορμί του Σαπουνά, μάλλον γιατί είσαι εξαίρεση στη πλειοψηφία της άγνοιας. Ακόμη και αν διδάχτηκαν περί των προστατευμένων ειδών, γρήγορα τα ξέχασαν, αυτή η γνώση δεν έμεινε.
Δεν φθάνει μόνο να θέλουμε να μαθαίνουμε για τη προστασία του κόσμου που μας περιβάλλει, όχι, χρειάζεται να επιμένουν οι διδάσκοντες σε αυτό.