Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ψυχές

Φτιάχνουμε όλο και πιο τέλειες μηχανές, αλλά δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι οι ψυχές δεν είναι μηχανές...

6 σχόλια:

thinks είπε...

Τα δέκα χρόνια από το 1980 ως το 1989 πέταξαν πάνω από όλη την Γη 7.822.221.596 επιβάτες και σκοτώθηκαν 3.913. Δηλαδή 0,000050% από όσους πέταξαν.
Τα δέκα χρόνια από το 2004 ως το 2013 πέταξαν πάνω από όλη την Γη 23.891.959.200 επιβάτες και σκοτώθηκαν 3.962. Δηλαδή 0,000016% από όσους πέταξαν.

Πέταξαν τρεις φορές περισσότερες επιβάτες αλλά ποσοστιαία, σκοτώθηκαν τρεις φορές λιγότεροι, αν και ο παράγοντας πιθανότητας ατυχήματος είχε ανέβει δραματικά με περισσότερους πιλότους και περισσότερους επιβάτες. Το πραγματικό ποσοστό ασφάλειας βελτιώθηκε κατά αρκετές εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) τοις εκατό από το 1980 στο 2013, κυρίως λόγω των καλύτερων και τελειότερων μηχανών, μηχανισμών και οργάνωσης.

Από το τέλος των τελευταίων παγετώνων άλλωστε, η ενστικτώδης ώθηση της ανθρώπινης ψυχής είναι να αντικατασταθεί από την αντιγραφή του εαυτού της... Αποτέλεσμα της μοναδικότητας της ανθρώπινης φαντασίας που δημιουργεί όνειρα και επιστήμη κινούμενη από την ψυχή. Αρκετά σύντομα το ανθρώπινο είδος θα υπηρετεί τις μηχανές που δημιούργησε --άλλωστε η ανθρώπινη ψυχή ανήκει ήδη στις μηχανές οι οποίες καθορίζουν ακόμα και την επικοινωνία πλέον...

Τζων Μπόης είπε...

Νομίζω ότι με ενοχλεί πολύ το να μιλάω για ανθρώπινες ψυχές και να τις εντάσσω μέσα σε ποσοστά και στατιστικές. Όσο κι αν κάποια νούμερα αποτυπώνουν κάτι, εμένα με αγριεύει αυτή οπτική.
Αν παραδώσαμε όμως την ψυχή μας στις μηχανές, τότε αυτός ο κόσμος δεν έχει σίγουρα μέλλον.

thinks είπε...

Αγαπητέ μου Τζων συμφωνώ και αισθάνομαι όπως εσύ, και μάλιστα το σχόλιό μου ήταν για να δείξει πόσο η δική μας οπτική μπορεί να υποσκελιστεί απλά και παγερά από τα γεγονότα (facts). Στο ίδιο πνεύμα, να πω και το άλλο...

Η μόνη διαφορά μεταξύ μιας αμοιβάδας και ενός ανθρώπινου όντος έγκειται στην πολυπλοκότητα της δομής του βιολογικού οργανισμού, αλλά έχουν και τα δύο κάτι κοινό: τον μοναδικό σκοπό ύπαρξής τους: την αναπαραγωγή. Για την οποίαν χρειάζεται επιβίωση. Δηλαδή, 1) αναπαραγωγή (διαιώνιση) και 2) επιβίωση. Τα μόνα δύο ένστικτα κάθε ζωντανού οργανισμού. Τα πάντα που κάνουμε αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στην αναπαραγωγή, και στην επιβίωση που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή. Είμαστε τόσο πολύπλοκοι οργανισμοί που έχουμε αυτοσυνείδηση η οποία γεννά το πλαίσιο της "ψυχής", αλλά ακόμα και αυτό τείνει προς την αναπαραγωγή (δια αντιγραφής) της ίδιας της ψυχής. Φαντασία=θρησκεία/επιστήμη. Όλη η τεχνολογία τείνει προς την δημιουργία Artificial Intelligence. Η αποτύπωση/αντιγραφή αυτού που ονομάζουμε "ψυχή".

Με ενοχλεί και εμένα να μιλάει κανείς, και εγώ, έτσι για την ψυχή... Ίσως από την δική μου μεριά να χρειάζομαι/μπορώ να αποδώσω εγκυρότητα στο "θαύμα" της ψυχής ξεκινώντας από την αφετηρία του τι πραγματικά είναι, πέρα από την αντίληψη μου για αυτήν... Όσο και αν η τέχνη, φιλοσοφία, λογοτεχνία, είναι τα επιτεύγματα της ανθρώπινης ψυχής... (...)

Τζων Μπόης είπε...

Σήμερα μιλούσα για το περιστατικό με έναν φίλο μου ψυχολόγο, προσπαθούσα να ερμηνεύσω την ανθρώπινη ψυχή, αυτό που είδα όμως ήταν ένα γλυκόπικρο χαμόγελο στο πρόσωπό του.
"Δεν είναι όλα μαθηματικά, εδώ μιλάμε για το μεγαλύτερο μυστήριο, την ψυχή", μου είπε.

Στο άλλο θέμα που αναφέρεις περί μοναδικού σκοπού ύπαρξής μας, ο οποίος είναι η αναπαραγωγή του (ανθρώπινου) είδους, έχω αντίθετη άποψη.
Άνθρωποι οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν είναι σε θέση/ικανότητα (κι όχι απαραιτήτως δυνατότητα) να αναπαραχθούν, προφανώς για κάποιο κι εκείνοι λόγο βρέθηκαν στη Γη, ακόμα και το τυχαίο είναι ένας λόγος αρκετός.
Αλλά μάλλον δεν είναι της ώρας η ανάλυση αυτή, ίσως να ασχοληθούμε κάποια άλλη στιγμή με αυτό.

thinks είπε...

Ένα μυστήριο είναι "μυστήριο" μόνο για όσο χρόνο δεν το κατανοούμε στην πληρότητά του. Και χωρίς μυστήριο δεν υπάρχει "μαγεία" (με την ποιητική απόδοση της λέξης).

Τι είναι το άστρο του ηλιακού μας συστήματος;
Ο ζεστός, φωτεινός, ζωοδότης ήλιος που ανατέλλει κάθε πρωί, ή,
Ένα νέφος ατόμων υδρογόνου σε συνεχή πυρηνική συγχώνευση (fusion).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα ανθρώπινα όντα και το "θαύμα" της ψυχής, υπάρχουν επειδή η αμοιβάδα επιβίωσε, αναπαράχθηκε και διαιωνίστηκε εξελισσόμενη.

Δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ κάλλιστα ότι μπορεί να έχεις δίκιο στο να έχεις αντίθετη άποψη (για το αν η αναπαραγωγή είναι ο μόνος σκοπός ύπαρξης οργανισμών με δυνατότητα αναπαραγωγής) --και για το αν οι οργανισμοί (ανάμεσά τους) που δεν είναι σε θέση/ικανότητα να αναπαραχθούν δεν είναι απλά εξαίρεση στον κανόνα. Αν όμως όχι αυτό, τότε τι;

(εντάξει, όπως λες, δεν είναι της ώρας).

Ελπίζω μόνο να μην έχουν κλειδώσει την πόρτα της Βουλής, αν οι επιβάτες αρχίζουν να φωνάζουν πανικοβλημένοι λίγα δευτερόλεπτα πριν την ρήξη...

Τζων Μπόης είπε...

Υπάρχει κανόνας χωρίς εξαιρέσεις;
Προφανώς και οι εξαιρέσεις για κάποιο λόγο θα υπάρχουν.
Μπορούμε να τα ερμηνεύουμε όλα; ας δεχτούμε και μερικά, έτσι όπως είναι.